Як приготувати хну для мехенді: крок за кроком
Для традиційного розпису мехенді використовують тільки натуральну хну. Тому ця інструкція стосується лише і виключно приготування натуральної хни.
- Вибір хни. Це важливо. Хна для мехенді готується з листя, зібраного з верхньої частини куща лавсонії. Це листя молоде, ніжне та містить максимально можливу кількість барвника. А у хну для волосся додають старе, жорстке листя, що росте ближче до землі, і навіть гілля. Також варто знати, що хна втрачає свої забарвлюючі якості з часом і при контакті з повітрям. Тому намагайтеся купляти найсвіжішу хну останнього урожаю (її збирають у жовтні – грудні). Зберігатися хна повинна у вакуумній упаковці, без доступу повітря – обов’язково звертайте увагу на цілісність пакування.
Три принципи вибору хни:
- на хні мусить бути написано “для мехенді”
- хна не повинна бути старшою за 14 місяців
- хна повинна бути у герметичному пакуванні
- Підготовка усього необхідного. Чого ви потребуватимете:
- порошок хни
- чай
- вода
- половина лимону
- дерев’яна паличка/ложка з нержавіючої сталі
- ситечко
- металева (з нержавіючої сталі) кружка для чаю
- щу одна кружка або чашка, до якої можна відфільтрувати чай
- ємність для хни, що щільно закривається
- Заваріть міцний чай. Він потрібен для того, щоб залити хну – “чифир” робить колір хни темнішим і більш інтенсивним. Беремо металеву кружку або каструльку, кладемо туди столову ложку (з гіркою) чаю, заливаємо стаканом (200 мл.) води. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до мінімуму и варимо “чифир” 15-20 хвилин.
- Приготуйте ємність для хни. Беремо скляну суху банку з кришкою, що щільно закривається. Насипаємо туди 50-70 грамів хни.
- Процідіть чай через ситечко до чашки.
- Залийте хну гарячим чаєм. По металевій ложці повільно вливайте чай у банку з хною. Консистенція пасти залежить від обраної вами техніки нанесення розпису. Якщо ви будете використовувати саморобній конус або пензлик – хна повинна буті такої гущини як звичайна сметана, якщо ж будете наносити хну через трафарет – паста мусить буті як дуже густа сметана (як кажуть – щоб ложка стояла). Як заллєте хну – старанно її перемішайте, так, щоб не було грудочок та включень сухого порошку.
- Додайте лимонний сік. Сік лимону – точніше лимонна кислота – також активізує барвники, що містяться у хні та допомагає їм проникнути глибше у шкіру. Витисніть у пасту половину лимону і ще раз ретельно її перемішайте.
- Облиште хну настоятися. Щільно закрийте банку та залиште її настоюватися протягом ночі або навіть доби (мінімум – 4-5 годин у теплі). Після цього хна буде готова до роботи.
- Зберігання. Зберігайте хну щільно закритою у холодильнику.